Geschreven: maandag 27 mei 2013

11 mei 2013:  Molendag.

Ondanks het frisse weer was de Molendag 2013 weer een succes.

Onder het toeziend oog van Molenaar Hans Brok en Ton van Holsteijn startte mevrouw H. Mijdam, wethouder in Leidschendam – Voorburg, rond 12.00 uur het zaagproces. Zij benadrukte o.a. voor TV Midvliet het grote belang van dit cultureel erfgoed. Alle inspanningen van de Gemeente en van het Bestuur van de Stichting De Salamander zijn en blijven er op gericht om dit prachtige monument voor Leidschendam te behouden.

Die dag bezochten 240 bezoekers de houtzaagmolen en maakten kennis met de macht en pracht van de molen en het krachtige op de wind zagen van een grove den.

Kunstschilder Maarten Demiak begeleidde enkele amateurschilders bij een schilderworkshop; kinderen lieten zich schminken door medewerksters van de Stichting Vlietkinderen.

 

9 mei: Polderdag 2013

Tijdens de Polderdag op Hemelvaartsdag bezochten ongeveer 360 mensen de Houtzaagmolen aan de Vliet. Velen hadden de fiets gepakt en combineerden hun ontdekkingstocht langs water, molen en droogmakerijen met een bezoek aan De Salamander. De Polderdag is een initiatief van Het Land van Wijk en Wouden. Deze organisatie ondersteunt initiatieven van inwoners en ondernemers uit de agrarische sector van de regio, het meest westelijk deel van het Groene Hart.

‘s-Middags waren er optredens van het enthousiaste, sprankelende en swingende EUROKOOR uit Leiden (ongeveer 50 leden) met een repertoire van voornamelijk popsongs.

Bij de stand van de Agrarische Natuurvereniging Santvoorde kon men terecht voor informatie over haar boeren-leden (boerderijen), streek- en ambachtelijke producten, logeermogelijkheden en uitjes op het platteland voor kinderen en volwassenen. Deze Stichting zet zich in voor het behoud van het open landschap dat nog over is midden in het Randstedelijk gebied.