OPEN Monumentendag 2018   

Optreden van het Haags Instrumentaal Jeugdorkest8 september 2018, 11:00 - 16:00 uur
Thema: In Europa
In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook zaagmolen De Salamander zal weer met een speciaal programma geopend zijn.
 

Houtzaagmolen De Salamander aan de Vliet in Leidschendam verwelkomt op Open Monumentendag, zaterdag 8 september 2018, weer jong en oud voor een bezoek. De molen is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Rond 11.00 treden jonge leden van het Haags Instrumentaal Jeugdorkest op. Strijkers en blazers hebben dan een repertoire voor ongeveer een half uur mooie muziek.

Zaagmolenaars demonstreren hoe  - bij voldoende wind - met windkracht  een eiken stam gezaagd wordt tot mooie planken. Gidsen leiden de bezoekers rond.

Houtdraaiers vertonen hun bijzondere vaardigheden en maken van hout de mooiste voorwerpen.

Op het molenerf zijn kijkdozen te bewonderen, gemaakt door kinderen uit het basisonderwijs die meegedaan hebben aan het Kinderkunstproject.

Voor de jeugd zijn er diverse activiteiten georganiseerd: kinderen kunnen figuurzagen of spelen met blokken hout. Vanaf 13.30 uur gaan zij aan de slag met het Romeinenspel: door verschillende opdrachten en spelletjes uit te voeren krijgen zij dan een beeld uit het leven van de Romeinen. Aan het einde van alle opdrachten wacht een Romeinse versnapering.