Groot onderhoud aan Houtzaagmolen De Salamander

Groot onderhoud aan de wieken 

Molenmaker Verbij uit Hoogmade  verricht bij Houtzaagmolen De Salamander de komende 2 maanden diverse onderhoudswerkzaamheden. Meest in het oog springend is het herstel van de fokwieken en het aanbrengen van een vangkoker. Wie het afgelopen weken naar de

molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien. Het latwerk is nog compleet, maar de groene planken aan de andere kant ontbraken.

Deze zogenaamde fokken of fokwieken zijn vanwege slijtage verwijderd door de molenmaker en worden nu volledig hersteld.

Dankzij deze fokwieken wordt de wind efficiënter gebruikt en is er een grotere trekkracht. Dat is vooral belangrijk bij weinig wind.

In de molen wordt ook een vangkoker aangebracht. Om de wieken te laten draaien of stil te zetten moet de molenaar nu naar de stelling, waar hij de vang (de rem) met het vangtouw kan bedienen. Door nu een vangkoker aan te brengen kan de molenaar vanaf de zaagvloer de molen met touwen bedienen. Het voordeel van een vangkoker is duidelijk; bovendien ontstaat er een veiliger werksituatie voor de molenaars.

De fokwieken van de molen Daardoor zal het regelmatig voorkomen dat de molen enige tijd stil staat: de wieken draaien niet. Bezoek aan de molen is echter altijd mogelijk: iedere woensdag- en zaterdagmiddag zijn bezoekers welkom. En regelmatig zal er ook gezaagd kunnen worden.

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

 
 
 Jeugd van Tennispark Overdam bij De SalamanderJeugd van Tennispark Overdam

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenpagina.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!