Molendag Leidschendam - Voorburg

Introductie van het programmaDon Quichot en het avontuur met windmolens!

Op zaterdag 8 juli jl. stonden de avonturen van Don Quichot en de windmolens centraal bij de molens van Leidschendam-Voorburg. Er was muziek en er werden verhalen verteld voor jong en oud. Tijdens deze Molendag Leidschendam- Voorburg kon men ook de molendriegang bij Stompwijk bezoeken.

Geslaagde molendag bij de Salamander!

 een Engelse bezoekster schildert in haar schetsboekje de molen.
Op zaterdag 13 mei bezochten welgeteld 300 bezoekers de houtzaagmolen. Zonder meer een geslaagde dag voor jong en oud. Van heinde en verre, van Canada tot Portugal en van Hengelo tot Pijnacker kwamen bezoekers af op de werkende houtzaagmolen aan de Vliet. Opvallend daarbij was dat vele bezoekers deze landelijke Molendag hebben benut om meerdere molens in de omgeving te bezoeken.

De toeloop van kinderen was verrassend groot. Niet alleen voor de kleurplatenwedstrijd en prijsvraag oude gereedschappen, maar ook om met de figuurzaag aan het werk te gaan. Zo’n 50 kinderen hebben zich ingespannen om onder enthousiaste begeleiding van de heer en mevrouw Ben van Kan met de figuurzaag een molentje te zagen.

 Willem Bogaerts bij het zaagwerk
De molenaars Willem en Stefan lieten weer zien hoe als van ouds een boomstam werd gezaagd. Deze keer weer een metasequioa-boomstam uit Sassenheim; de mooie planken gaan terug naar Sassenheim en krijgen daar een mooie herbestemming. moeder en kind aan het figuurzagen
En naast de rondleidingen gaven in het bezoekerscentrum ‘de Moolenmeester’ de molengidsen tekst en uitleg over de geschiedenis van de icoon van Leidschendam.

De vrijwilligers van de molen gaan nu het volgende evenement, de Molendag Leidschendam-Voorburg op 8 juli 2017 voorbereiden. Ook dan weer met een aantrekkelijk programma voor jong en oud.

Groot onderhoud aan Houtzaagmolen De Salamander

Groot onderhoud aan de wieken

Molenmaker Verbij uit Hoogmade  verricht bij Houtzaagmolen De Salamander de komende 2 maanden diverse onderhoudswerkzaamheden. Meest in het oog springend is het herstel van de fokwieken en het aanbrengen van een vangkoker. Wie het afgelopen weken naar de

molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien. Het latwerk is nog compleet, maar de groene planken aan de andere kant ontbraken.

Deze zogenaamde fokken of fokwieken zijn vanwege slijtage verwijderd door de molenmaker en worden nu volledig hersteld.

Dankzij deze fokwieken wordt de wind efficiënter gebruikt en is er een grotere trekkracht. Dat is vooral belangrijk bij weinig wind.

In de molen wordt ook een vangkoker aangebracht. Om de wieken te laten draaien of stil te zetten moet de molenaar nu naar de stelling, waar hij de vang (de rem) met het vangtouw kan bedienen. Door nu een vangkoker aan te brengen kan de molenaar vanaf de zaagvloer de molen met touwen bedienen. Het voordeel van een vangkoker is duidelijk; bovendien ontstaat er een veiliger werksituatie voor de molenaars.

De fokwieken van de molen Daardoor zal het regelmatig voorkomen dat de molen enige tijd stil staat: de wieken draaien niet. Bezoek aan de molen is echter altijd mogelijk: iedere woensdag- en zaterdagmiddag zijn bezoekers welkom. En regelmatig zal er ook gezaagd kunnen worden.

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

 
 
 Jeugd van Tennispark Overdam bij De SalamanderJeugd van Tennispark Overdam

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenpagina.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!